Home Sitemap Zoeken

Zwevend leggen

Lamelparket wordt voornamelijk zwevend gelegd. Lamelparket heeft door de meerlaagse opbouw minder breedtewerking. Het eventueel verlijmen van lamelparketvloerdelen om de werking tegen te gaan heeft daardoor niet direct meerwaarde.

Zwevend leggen houdt in dat de vloer los gelegd wordt op een ondervloer zonder lijm of spijkers. De belangrijkste vereiste voor zwevend leggen is dat de ondergrond vlak genoeg is. Allereerst wordt er een dampwerende folielaag gelegd. Daarop komt een ondertapijt voor geluiddemping en isolatie. Vervolgens kan de vloer gelegd worden. Tussen vloer en de muur wordt, afhankelijk van de breedte van de ruimte, ongeveer 1-2 cm ruimte overgehouden zodat als de vloer werkt er toch speling is. Er komt altijd een plint over deze opening zodat dat netjes afgewerkt is.
Tussen de muur en de vloer worden na het leggen van de vloerdelen zogenaamde spanveren of stevig rubber en kurk geplaatst. Hiermee wordt eventuele werking(krimp of uitzetten) van de vloerdelen opgevangen.

Geluiddempende ondervloeren
Naast de standaard ondervloeren is er ook de keus uit ondervloeren die opgebouwd zijn uit zwaar en compact materiaal. Vaak is dit materiaal rubber of kurk. Deze ondervloeren hebben de eigenschap om geluidsgolven die ontstaan bij het lopen op een vloer te absorberen in plaats van terug te kaatsen. Het zogenaamde  'klossen' of 'tikken', wat vooral bij dunner lamelparket sterk kan optreden, wordt zo tegen gegaan.

Zwevend leggen in appartementen
In de meeste appartementen/bovenwoningen moeten vloeren worden geplaatst met een geluidsreductie van 10dB. Dit is vaak alleen te bereiken door de vloer zwevend te leggen op een speciaal daarvoor bestemde ondervloer.
Is uw appartement opgeleverd na 1 januari 2003 dan is het mogelijk dat deze norm van 10dB reductie niet meer geldig is. Vanaf die datum is het bouwbesluit veranderd, dit houdt in dat de bestaande vloer al opgeleverd moet worden met een demping van 5dB. Dit betekent dat er naast zwevend leggen ook soms verlijmd gelegd mag worden.

Prijs zwevend leggen
€12,- per m² excl. Ondervloer(vanaf €1.50,- per m²) en dampfolie (€0.75,- per m²)
Geluiddempende ondervloeren zijn verkrijgbaar vanaf €4,- per m2.